Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Téma jídla v tvorbě Kawakami Hiromi
Stejskalová, Tereza ; Tirala, Martin (vedoucí práce) ; Weber, Michael (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na téma jídla ve vybraných dílech spisovatelky Kawakami Hiromi (nar. 1958). Nejprve se snaží postihnout obecné charakteristické rysy moderní japonské kuchyně úzce související s formováním konceptu národní identity a poskytnout přehled děl moderní a současné japonské literatury, v nichž se objevuje tematika jídla. Poté přistupuje k samotné tvorbě autorky Kawakami Hiromi. Po představení jejích stěžejních děl a typických rysů pro její tvorbu přechází k samotné interpretaci zvolených textů, které autorka vydala v rozmezí let 1998 až 2010. Díla rozebírá především po obsahové stránce a snaží se v nich poukazovat na souvislosti, v jakých se téma či motivy jídla objevují. Dále pak řeší otázku, jakou roli v nich jídlo a jeho pojídání či vaření hraje. Na vybraných přeložených úryvcích se pokouší dokládat určité prvky přítomné v těchto textech, jakými jsou například: jídlo jako prostředek ke sblížení postav, motiv výborného kuchaře - muže, neschopnost vařit vedoucí ke konfliktu aj. Tato díla, v nichž často vystupují osamělé hrdinky toužící po lásce a střetává se v nich reálný svět s nadpřirozeným či tradiční prvky s moderními, následně porovnává. Za účelem poukázání na další možné souvislosti s tématem jídla v tvorbě Kawakami Hiromi práce zmiňuje další její díla. V nich jídlo hraje...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.